Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sporten verkleint zelfs genetisch risico op diabetes type 2

Diabetes type 2 is een welvaartsziekte die voornamelijk ontstaat omdat we te veel eten en te weinig bewegen, schrijft het online platform Scientias. Maar er is een sterke erfelijke component. Immers: niet iedereen met overgewicht krijgt diabetes. Nu blijkt uit nieuw onderzoek dat je, al ben je erfelijk belast, de kans op de ziekte flink kunt verkleinen door veel te bewegen.
Closeup of female hands tying running shoes laces on a wall before training.
Closeup of female hands tying running shoes laces on a wall before training.

Australische onderzoekers keken naar het effect van verschillende trainingsregimes op het ontstaan van diabetes type 2. Daarvoor konden ze gebruik maken van de data van zo’n 60.000 deelnemers uit de UK Biobank, die met grote regelmaat een fitnesshorloge droegen en tot zeven jaar lang werden gevolgd. De onderzoekers konden op deze manier de deelnemers met de genetische biomarkers gelinkt aan een verhoogd risico op diabetes selecteren. Deze groep had 140 procent meer kans op het ontstaan van ouderdomsdiabetes dan de controlegroep. Maar dat veranderde als ze gingen sporten. Degenen die minstens een uur per dag matig of intensief bewogen hadden maar liefst 74 procent minder kans op diabetes, vergeleken met de deelnemers die zich gemiddeld minder dan vijf minuten per dag inspanden.

Zelfrapportage

Hoofdonderzoeker Melody Ding legt uit dat de rol van de genen en lichamelijke activiteit bij het ontstaan van diabetes type 2 al veel vaker uit studies naar voren is gekomen, maar dat de meeste data tot nu toe gebaseerd waren op zelfrapportage. Er was nog weinig echt bewijs dat ook mensen met een hoog erfelijk risico baat hebben bij sport en beweging, en in welke mate. ‘We kunnen niks veranderen aan ons genenpakket en onze familiegeschiedenis, maar wel aan onze leefstijl. Onze studie bewijst dat je door een actieve manier van leven het gros van het extra risico op diabetes teniet kunt doen. Dit is erg veelbelovend en positief nieuws’, zegt Ding.

Bron: Scientias
Beeld: Sander van der Werf Fotografie & Illustratie / Nationale Beeldbank