Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Terugdringen overgewicht

Artrose wordt vaak gezien als ouderdomskwaal, iets dat je erbij krijgt. Terwijl artrose een van de belangrijkste oorzaken is van verlies aan gezonde levensjaren. Het beperkt mensen in hun mobiliteit en is zo ook een risicofactor voor andere aandoeningen zoals hart- en vaatziekten.
old man holding his knees with black background studio shot Usage: Journal Cover 12688_016_002 (2017) Publikationsname / Publikationsnummer / E-Tag TT.MM.JJJJ (optional) Usage: Journal Inside 15006_160_015 (20180822) Usage: Online (20180924) Usage: Journal Inside __ (20220311) *** Local Caption *** © [M] jxfzsy / Getty Images / iStock

© [M] jxfzsy / Getty Images / iStock
De focus moet veel meer liggen op de aandoening zelf, vinden de onderzoekers. Preventie kan uitkomst bieden, bijvoorbeeld wat betreft het terugdringen van overgewicht –een veelvoorkomende oorzaak van artrose. Volgens de onderzoekers is er meer geld nodig voor onderzoek rond de vraag hoe mensen met artrose mobiel kunnen blijven, ook op latere leeftijd.

 

Een kunstknie is immers niet altijd een uitkomst. De initiatieven zijn nu klein, de onderzoeken van korte duur. De behandeling die bestaat uit voorlichting, oefentherapie en pijnmedicatie moet beter. Ook willen ze onderzoeken waarom huisartsen soms een knieklachtcode noteren, en de aandoening niet als artrose of pas jaren later als artrose registreren.

Bron: Erasmus MC