Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer artrose dan gedacht

Er zijn dubbel zoveel patiënten met knie- of heupartrose dan de officiële cijfers tot nu toe aangeven. Dat stelt Ilgin Arslan vast in haar promotieonderzoek aan Erasmus Universiteit Rotterdam.
Tendon problems on woman's leg indicated with red spot. *** Local Caption *** © Stasique / stock.adobe.com
© Stasique / stock.adobe.com

Gebruikelijk is om te kijken naar de officiële code ‘artrose’ in de elektronische patiëntendossiers van huisartsen. Arslan keek echter dieper in de dossiers: namelijk in de aantekeningen die in de notievelden staan.

Deze uitkomst is belangrijk voor het gezondheidsbeleid. Tot nu toe was dat gericht op een toename van mensen met artrose van 40 procent tot 2040. Met de uitkomsten van dit onderzoek moet dat worden bijgesteld naar een verdubbeling van het aantal patiënten. Daarmee wordt artrose een van de meest voorkomende chronische aandoeningen in Nederland en zal het een zware druk leggen op ons zorgsysteem.

Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam geproduceerd kan worden. Het kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal. Ook vermindert de vloeistof in het gewricht. Bij artrose kunnen botten over elkaar schuren, wat veel pijn veroorzaakt. Het komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën, schouders, nek en heupen, maar ook in de enkels. Overgewicht speelt een belangrijke rol bij het ontstaan ervan.

Bron: Nivel