Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel voetproblemen bij mensen met chronische nierziekte

Maureen Limpens
Dat mensen die hemodialyse ondergaan of lijden aan gevorderd chronisch nierfalen veel huidaandoeningen hebben was al bekend. Uit nieuw onderzoek blijken ook veel aandoeningen aan de voet voor te komen.
© sudok1 / stock.adobe.com

Maar er is nog weinig onderzoek gedaan naar voetaandoeningen in de eerste stadia van chronische nieraandoeningen. Dat is nu door Spaanse onderzoekers opgepakt. Zij onderzochten 209 mensen op de afdeling nefrologie van het Virgen del Puerto Hospital in Plasencia.

De prevalentie bij de onderzochte groep was hoog voor huidkwalen (97,6% huidpathologie en 66,0% eeltproblemen), nagelaandoeningen (98,5%) en teenafwijkingen (97,1%).

Een nierspecialist stelde de stadia van de nierfunctie vast: G1 (normale nierfunctie), G2 (mild afgenomen), G3a (mild tot matig afgenomen), G3b (matig tot ernstig afgenomen), G4 (ernstig afgenomen) en G5 (nierfalen). De prevalentie van voetaandoeningen werd vastgesteld door een podotherapeut.

Het blijkt dat mensen in het beginstadium minder veranderingen in nagelkleur of nagelafwijkingen hebben, maar wel hyperkeratose vertonen. Bij het tussenstadium (G3a) werd callus en hyperkeratose aangetroffen. Bij stadium G4 zag men meer klauwtenen en hematomen en in stadium G5 meer Beau’s lijnen, veranderingen in huidskleur, hematomen en een dunne glanzende huid.

Bron: Journal of Renal Care