Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Welke hallux valgus-vragen stellen mensen aan Google?

Een team van onderzoekers uit Oklahoma en Ohio (VS) boog zich over de vraag waar mensen met hallux valgus precies naar zoeken als ze Google raadplegen voor informatie over de aandoening. Ze voerden vier zoektermen in en kregen zo een lijst met 299 unieke veelgestelde vragen (in het Engels). Het meest werd er gezocht naar evaluatie van behandelingsopties.
Valgus deformity of legs due of the cross flatfoot (hallux valgus) and weakness of ligaments on a white background. Flatfoot third degree. *** Local Caption *** © wolfness72 / Stock.adobe.com
© wolfness72 / Stock.adobe.com

Op 9 oktober 2022 zochten de onderzoekers op Google met de volgende vier (Engelse) zinnen: ‘behandeling van hallux valgus’, ‘operatie van hallux valgus’, ‘behandeling van bunion’ en ‘operatie van bunion’. Met behulp van de functie ‘Mensen vragen ook’ (PAA) of veelgestelde vragen (FAQ’s) van Google probeerden ze vervolgens de vragen te classificeren, de bronnen te categoriseren en hun kwaliteitsniveau en transparantie te beoordelen volgens diverse geldende standaarden.

De zoekopdracht leverde een geschoonde lijst van 299 unieke veelgestelde vragen op. De meest voorkomende vraag had betrekking op de evaluatie van behandelingsopties (26,4%). Het meestvoorkomende brontype was de medische praktijk (52,8%).

Transparantie

Bijna tweederde van de antwoordbronnen (61,5%) vertoonde een gebrek aan transparantie. Medische praktijken haalden hierbij gemiddeld de slechtste score; deze bleken zowel een slechte transparantie als een slechte kwaliteit te hebben. Het publiceren van basisinformatie zoals de publicatiedatum, auteurs of reviewers en referenties zou de transparantie en kwaliteit van online-informatie over HV-behandeling aanzienlijk verbeteren, stellen de onderzoekers.

Bron: PubMed