Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorg betaalt te veel voor orthopedische implantaten’

Webredactie

Ziekenhuizen betalen te veel voor medische implantaten zoals kunstheupen en -knieën. Dat stelt een marktanalyse die is uitgevoerd door Intrakoop, een inkoopcoöperatie van de zorg. Zij stellen dat ziekenhuizen tot 20 procent kunnen besparen op de inkoopkosten.

 

Medisch specialisten lijken nog onvoldoende bereid om van merk te wisselen. Dit komt doordat zij onvoldoende inzicht krijgen in kosten, kwaliteit en mogelijkheden van alternatieve keuzes. Door vaker over te stappen kan er 14 miljoen euro worden bespaard in de orthopedie. De besparing zou zelfs verdubbeld kunnen worden als ziekenhuizen gezamenlijk op grotere schaal inkopen, volgens Intrakoop.

In een reactie stelt de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) dat, hoewel kostenbesparing uiteraard belangrijk is, de analyse zich vooral concentreert op de kosten en minder op de kwaliteit van het implantaat. Het gebruik van een nieuw of alternatief  implantaat kan leiden tot onverwachte complicaties die nog meer geld kosten. Bovendien moet een orthopedisch chirurg eerst leren hoe een ander implantaat geplaatst moet worden, waar een ‘learning curve’ aan vooraf gaat.

Ook is een orthopedisch chirurg niet alleen verantwoordelijk voor de inkoop van implantaten. Hoewel zijn of haar advies belangrijk is, is het uiteindelijk het ziekenhuis dat bepaalt wat er gebruikt wordt. Ten slotte wijst de NOV op het proces dat voorafgaat aan de daadwerkelijke plaatsing van een implantaat. Er wordt niet zomaar een nieuwe heup of knie geplaatst. Het beleid is in de afgelopen jaren verschoven: als gewrichtsproblemen opgelost kunnen worden door bijvoorbeeld gewichtsvermindering heeft dat de voorkeur boven implantaten.
Uiteraard is de NOV voorstander van kostenbesparing, mits dat niet ten koste gaat van de kwaliteit. Als grootschalig(er) inkopen kosten kan besparen zal de NOV dat graag faciliteren.