Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zout stimuleert ontstekingsreacties

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Foto: Pixabay

Wetenschappers van het Amsterdam UMC hebben voor het eerst aangetoond dat zout ontstekingsreacties bevordert. Die kunnen slagaderverkalking stimuleren. We weten al dat zout de bloeddruk kan verhogen en zo ook slagaderverkalking kan verergeren. De Hartstichting steunde het onderzoek.

De onderzoekers deden hun ontdekking bij een groep gezonde vrijwilligers, waarbij groep 1 voeding met weinig zout kreeg en groep 2 voeding met veel zout. De onderzoekers zagen dat de bloeddruk steeg bij de groep die veel zout binnenkreeg. Daarnaast zagen ze bij deze groep meer witte bloedcellen in het huidweefsel. Witte bloedcellen zijn actief bij ontstekingsreacties in het lichaam.

Slagaderverkalking

De onderzoekers zagen ook dat voeding met veel zout de witte bloedcellen zelf verandert. Zo kunnen deze cellen gemakkelijker door de bloedvatwand kruipen en naar ontstoken plekken in het lichaam gaan. Ook scheiden ze meer ontstekingsstoffen uit. Dit versterkt ontstekingsreacties.

Hart- of herseninfarct

“Dit is het eerste onderzoek dat aantoont dat zout bij mensen ontstekingen kan bevorderen”, vertellen de betrokken onderzoekers Jan Van den Bossche en Liffert Vogt. “Op die manier kan zout dus slagaderverkalking verergeren. Dit is een chronisch ontstekingsproces in de bloedvatwand, dat kan leiden tot een hart- of herseninfarct.”

Bron: Hartstichting