Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

3D-mal zorgt voor betere knieoperaties

Webredactie

Orthopedisch chirurgen van het Maastricht UMC+ gebruiken een nieuwe techniek voor het effectiever plaatsen van een knieprothese. Een op maat gemaakte 3D-geprinte mal waarop alle benodigde zaagsnedes en bevestigingspunten voor de prothese staan aangegeven wordt over de knie geplaatst. Daardoor kan de operatie vlekkeloos verlopen.

Jaarlijks worden honderden knieprotheses geplaatst bij patiënten in het Maastricht UMC+. Toch is een knieoperatie geen lopendebandwerk. Alle patiënten zijn verschillend en de operaties verschillen  in complexiteit. In de complexere gevallen kan de orthopeed nu de keuze maken om een mal van de knie te laten maken door middel van een 3D-print.

Om de mal te kunnen maken moet een CT-scan van de betreffende knie worden gemaakt. Op basis van die scan wordt vervolgens een virtueel model gemaakt waarop de chirurg de gehele anatomie van de knie tot in detail kan bekijken. Alle hoeken en afmetingen (ook in relatie tot heup en enkel) worden in kaart gebracht. De chirurg kan zich zodoende tot in de puntjes voorbereiden en komt tijdens de operatie niet voor verrassingen te staan.

 

Bron: Maastricht UMC+