Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Actieve levensstijl kan spierveroudering tegengaan

Spieren van sportieve ouderen laten bijna dezelfde stofwisseling zien als die van jonge mensen. Dat hebben wetenschappers van de Universiteit Maastricht (UM) en het Amsterdam UMC ontdekt in een gezamenlijk onderzoek naar veroudering in spierweefsels.
Senior couple on vacation Usage: Real-online-workflow (2020) Usage: Online (20200713) Usage: Journal Inside __ (20220311) *** Local Caption *** © kate_sept2004 / Getty Images / iStock

 

© kate_sept2004 / Getty Images / iStock

Het is al langer bekend dat veranderingen in de stofwisseling van lichaamscellen het proces van veroudering beïnvloeden. Dit onderzoek geeft in veel meer detail aan welke veranderingen dat precies zijn. Centraal in de studie naar het verouderingsproces in spierweefsels staan de mitochondriën. Dat zijn de energiefabriekjes van onze lichaamscellen, waarin voedingsstoffen worden omgezet naar energie en waarbij het NAD⁺-molecuul essentieel is.

De onderzoekers ontdekten dat oudere personen met een zeer actieve levensstijl NAD⁺-niveaus in hun spieren hebben die bijna hetzelfde zijn als die van jongere personen. Hun ontdekking suggereert dat de meeste aan leeftijd gerelateerde veranderingen in spieren kunnen worden teruggedraaid door een actieve leefstijl. UM-onderzoeker Joris Hoeks: ‘De werking van mitochondria kan worden verbeterd door regelmatig sporten, ook als we ouder zijn. Minder fitte ouderen zouden bovendien baat kunnen hebben bij voedingssupplementen om de NAD⁺-niveaus te verhogen. Een combinatie van beide is mogelijk het meest effectief, maar om dat vast te stellen is verder onderzoek nodig.’ De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Aging.

Bron: Universiteit Maastricht