Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Studie naar effect leefstijlaanpassingen op denkvermogen ouderen

Wat is het effect van allerlei aanpassingen in de leefstijl op het denkvermogen van ouderen? In de zogenoemde FINGER-NL-studie bundelen vijf Nederlandse onderzoekscentra de krachten om deze vraag te beantwoorden.
Helping her grandma do a crossword Usage: Journal Inside 41188_038_011 (2017) Publikationsname / Publikationsnummer / E-Tag TT.MM.JJJJ (optional) Usage: Journal Inside __ (20220311) *** Local Caption *** © auremar / stock.adobe.com
© auremar / stock.adobe.com

Gezamenlijk zullen wetenschappers van het Maastricht UMC+, Radboudumc, Alzheimercentrum Amsterdam, Wageningen Universiteit en het UMCG in Groningen onderzoeken hoe verschillende leefstijlinterventies kunnen bijdragen aan het verbeteren van de hersengezondheid van ouderen. Eerder wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat verschillende factoren een hoger risico op achteruitgang van het denkvermogen kunnen betekenen. Sommige van deze risicofactoren kunnen mensen zelf beïnvloeden door aanpassingen in de leefstijl.

Een eerdere Finse studie, genaamd FINGER, liet zien dat een combinatie van lichaamsbeweging, een gezond dieet, goede controle van de hart- en vaatgezondheid en geheugentraining het denkvermogen van ouderen aanzienlijk verbetert. Bovendien blijkt uit recent onderzoek dat ook andere leefstijlfactoren, waaronder beter slapen en voldoende ontspanning, mogelijk een positief effect hebben op het denkvermogen. In de FINGER-NL-studie worden al deze leefstijlfactoren gebundeld tot één uitgebreide tweejarige leefstijlinterventie.

Bron: Maastricht UMC