Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Begeleid oefenen helpt bij klachten hallux valgus

Turkse onderzoekers hebben bij patiënten met lichte tot matige hallux valgus de effecten vergeleken van oefeningen zelfstandig thuis versus die onder begeleiding van een fysiotherapeut. De oefeningen onder begeleiding gaven betere resultaten.
Foot pain, man suffering from feet ache in home interior, podiatry concept *** Local Caption *** © staras / stock.adobe.com
© staras / stock.adobe.com

De 35 deelnemers werden in twee groepen verdeeld. De ene groep voerde acht weken lang oefeningen uit onder begeleiding van een fysiotherapeut en de andere groep deed de oefentherapie thuis, zonder toezicht, waarbij een dagboek werd bijgehouden. De oefeningen bestonden onder meer uit het stretchen van teen en voet met de hand en met een elastische band, balanceren en bewegingen maken met teen en voet. Er werd bij het vergelijken van de resultaten gekeken naar afname van de adductiehoek, de pijn bij het lopen, kwaliteit van leven, angst voor pijn en functionaliteit.

De personen die het progressieve trainingsprogramma bij een fysiotherapeut volgden, boekten betere resultaten dan de groep die zelfstandig thuis oefeningen deed. De thuisoefeningen blijken wel voor verbetering te zorgen en kunnen volgens onderzoekers dus prima als een alternatief worden aangeboden.

Bron: Journal of comparative effectiveness research