Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bewegen verbetert hersenfunctie parkinsonpatiënt

Veel mensen met parkinson krijgen moeite met automatische bewegingen zoals lopen. Uit onderzoek, gepubliceerd in Annals of Neurology, blijkt dat de hersenfunctie van patiënten met de ziekte van Parkinson verbetert door regelmatig te bewegen. Dit veroorzaakt zelfs veranderingen in de hersenen die parkinsonklachten kunnen verminderen.
6-7ca, 12.10.2017 Happy senior citizens exercising in spinning class in fitness center Usage: Journal Inside 40603_023_004 (2016) Usage: Journal Inside __ (20220217) *** Local Caption *** © Robert Kneschke / Getty Images / iStock

Bij de ziekte van Parkinson sterven dopamine-producerende cellen in de hersenen af. Als gevolg hiervan krijgen patiënten uiteenlopende klachten, variërend van trager bewegen tot aan trillen van een arm of been. Beweging versterkt de verbindingen tussen verschillende hersengebieden en remt het krimpen van de hersenen af, zagen de onderzoekers op MRI-scans. Ook verbeterde het nadenken bij patiënten die gedurende een half jaar, drie keer per week 45 minuten fietsen op een hometrainer.

© Robert Kneschke / Getty Images / iStock

Compensatie

Veel mensen met parkinson krijgen moeite met automatische bewegingen zoals lopen. Dit komt doordat het gedeelte van de hersenen dat deze routinematige bewegingen aanstuurt, wordt aangedaan. De onderzoekers zagen op de scans dat bij fysiek actieve patiënten de verbindingen versterkt werden tussen hersengebieden die relatief gespaard waren door parkinson. ‘Deze hersengebieden krijgen als het ware een sterkere rol in het netwerk van de hersenen. We zien dit als een compensatiestrategie van de hersenen: er wordt gecompenseerd voor het feit dat automatische bewegingen, zoals lopen, moeilijker worden’, legt neuroloog en hoofdonderzoeker Rick Helmich uit.

De onderzoekers vermoeden dat intensief bewegen de hersenfunctie verbetert doordat het compensatievermogen gestimuleerd wordt, niet doordat de ziekte van Parkinson trager verloopt. Helmich: ‘We weten dat sporten goed is voor het brein. Voor iedereen, maar zeker ook voor mensen met parkinson. Deze resultaten hebben belangrijke implicaties: bewegen veroorzaakt veranderingen in de hersenen die parkinsonklachten kunnen verminderen. Ik hoop dat mensen met de ziekte van Parkinson dit aangrijpen als een enorme motivatie om meer te bewegen. In deze tijd van lockdown onderstreept het ook het belang van sporten en bewegen.’

Bron: Zorgkrant