Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Draagbare echografiepleister meet bloeddruk in diepe (slag)ader

Webredactie
wearable_bloeddruk
Foto: Chonghe Wang / Nature Biomedical Engineering

Het ziet eruit als een soort pleister, maar het is eigenlijk een nieuw technisch snufje. De echografiepatch kan voortdurend bloeddrukveranderingen monitoren bij mensen met hart- of longaandoeningen, die ernstig ziek zijn of die een operatie ondergaan. Daardoor zou het eerder en met een grotere precisie hart- en vaatproblemen kunnen ontdekken.

Dat stellen de onderzoekers van de universiteit van San Diego die er tests mee hebben uitgevoerd.

De nieuwe echografiepatch kan de centrale bloeddruk in belangrijke slagaders tot op vier centimeter onder de huid continu controleren. Terwijl veel vergelijkbare ‘wearables’ (oftewel draagbare apparaten) alleen maar signalen op het huidoppervlak of er vlak onder kunnen waarnemen. Deze signalen bieden veel gedetailleerde informatie om te kunnen beoordelen of iemand hart- en vaatproblemen heeft. De ‘pleister’ zou onder andere kunnen worden gebruikt om hartfalen te voorspellen en te bepalen of de bloedtoevoer in orde is.

De echografiepatch bestaat uit een dunne laag siliconen-elastomeer met een patroon van een zogenaamde ‘eilandbrug’-structuur – een reeks kleine elektronische onderdelen (eilanden) die zijn verbonden door veervormige draden (bruggen). Elk eiland bevat elektroden en apparaten, die ultrasone golven produceren wanneer elektriciteit er doorheen gaat. De ‘eilandbrug’-structuur zorgt ervoor dat de hele patch zich aanpast aan de huid en uitrekt, buigt en draait zonder de elektronische functie in gevaar te brengen.

 

Foto: Chonghe Wang / Nature Biomedical Engineering

Bron: ICT&health Internationaal