Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hartstilstand vast te stellen met slim horloge

Het was een aantal jaar geleden een zeer ambitieus plan van de Hartstichting: kunnen we een smartwatch laten ontwikkelen die een hartstilstand herkent én 112 alarmeert? Dat lijkt nu gelukt.

Onderzoekers van het Radboudumc, Erasmus MC, Reinier de Graaf Gasthuis en Corsano Health zijn er nu in geslaagd om met een smartwatch betrouwbaar te meten of de bloedsomloop stilvalt bij een patiënt, zoals bij een hartstilstand. Deze resultaten zijn een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van deze smartwatch.

De onderzoekers toonden dat aan bij 291 patiënten die een operatie ondergingen, waarbij de bloedsomloop standaard onderbroken moet worden. De deelnemende patiënten hadden vooraf aangegeven bereid te zijn om de smartwatch tijdens de operatie te dragen. Bij vrijwel alle patiënten stelde het horloge de hartstilstand succesvol vast.

De Hartstichting gaf in 2020 twee onderzoeksconsortia de opdracht om een smartwatch te ontwikkelen die een hartstilstand kan detecteren én 112 alarmeert. Veel mensen krijgen namelijk een hartstilstand als ze alleen zijn. De smartwatch zou hun overlevingskansen flink kunnen vergroten.

De onderzoeksresultaten zijn nu verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Digital Health en zijn een belangrijke eerste stap in het onderzoeksproject ‘Hartstilstand zonder getuigen’ waartoe de Hartstichting het initiatief nam. In het vervolgonderzoek gaan de onderzoekers kijken of deze techniek ook volledig betrouwbaar is in het normale leven. Voor dit vervolg zoeken de onderzoekers nog gezonde vrijwilligers, ICD-dragers en andere hartpatiënten, die mee willen doen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op detect-study.com.

Bron: Hartstichting