Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verlaagt kou je risico op hart- en vaatziekten?

Kunnen mensen hun risico op hart- en vaatziekten verkleinen door koud te douchen? Deze vraag staat centraal in een nieuw onderzoek onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum. De wetenschappers doen onderzoek naar de beschermende effecten van kortdurende en langdurige blootstelling aan kou. Het onderzoeksteam gaat onder meer kijken of ze met behulp van kou de vetverbranding en het immuunsysteem een boost kunnen geven.
Shower head and falling water drops. *** Local Caption *** © Janis Smits / stock.adobe.com
© Janis Smits / stock.adobe.com

De wetenschappers vragen mensen met overgewicht of ernstig overgewicht (obesitas) dagelijks de kou op te zoeken. De helft van hen zal twee uur per dag een koelvest dragen, de andere helft gaat elke dag 90 seconden koud afdouchen. Dit doen ze 6 weken lang, iedere dag. Om het effect te meten onderzoeken de wetenschappers ook een groep mensen die 6 weken lang hun normale leven zonder kou voortzet.

Vóór en na die periode meten de onderzoekers bij elke deelnemer het suiker-, vet- en cholesterolgehalte in het bloed. En daarnaast de ontstekingswaarden in het bloed en lichaamsvet en de hoeveelheid vet die mensen hebben. Ook kijken ze naar stress door deelnemers vragenlijsten te laten vullen en de hoeveelheid stresshormoon te meten.

Volhouden

De wetenschappers gaan ook onderzoeken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat mensen echt elke dag de kou op blijven zoeken. Onderzoeksleider dr. Mariëtte Boon: ‘We hopen te laten zien dat kou je risico op hart- en vaatziekten verlaagt. Die informatie is alleen maar nuttig als we mensen ook écht zover krijgen om dat toe te passen. Wat maakt nu dat iemand het volhoudt? Of wat is juist de reden dat het mensen niet lukt?’ Hiervoor gaan de onderzoekers deelnemers in een vervolgstudie negen maanden volgen.

Mannen en vrouwen van 20 tot 50 jaar met een BMI van boven de 25 die mee willen doen, kunnen hun gegevens achterlaten op coolbat.nl. Het onderzoek wordt gefinancierd door de Hartstichting.

Bron: LUMC