Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorginstituut wil focus op preventie bij hart- en vaatziekten

Steeds meer Nederlanders hebben een hart- of vaatziekte of lopen een verhoogd risico hierop. Zonder ingrijpen zijn deze aandoeningen, samen met kanker, in 2040 naar verwachting verantwoordelijk voor de hoogste ziektelast voor patiënten en de meeste sterfgevallen. De focus moet volgens Zorginstituut Nederland daarom verschuiven van het behandelen van aandoeningen naar het voorkomen ervan.
Patient suffers from hypertension. Woman is measuring blood pressure with monitor. *** Local Caption *** © vchalup / stock.adobe.com
© vchalup / stock.adobe.com

De belangrijkste boodschap van het door het Zorginstituut opgestelde ‘Signalement passende zorg voor mensen met hart- en vaatziekten: Hart voor Vaten’ is helder: er moet veel meer aandacht en geld uitgaan naar preventie, door mensen beter te ondersteunen bij het gezond blijven. De artsenrichtlijn ‘Cardiovasculair risicomanagement’ beveelt leefstijladviezen aan, maar zorgverleners geven aan dat dit in de praktijk zelden leidt tot gedragsverandering. Patiënten verwachten te veel heil van medicatie, terwijl bijvoorbeeld bij slagaderverkalking eenmaal ontstane schade niet valt te herstellen. Ook niet met medicijnen. Het Zorginstituut pleit voor betere informatievoorziening zodat mensen gaan inzien dat leefstijlaanpassingen hen in de meeste gevallen betere gezondheid en veel meer kwaliteit van leven opleveren dan het slikken van pillen.

Ondersteuning bij leefstijlverandering vraagt meestal andere kennis en vaardigheden dan medische zorgverleners kunnen bieden. Professionals buiten de medische zorg zijn daarvoor vaak beter toegerust, aldus het signalement. Er worden voorbeelden gegeven van bestaande projecten en oplossingsrichtingen gegeven om deze op te schalen of aan elkaar te koppelen voor meer effectiviteit.

Het Zorginstituut heeft het signalement opgesteld in samenspraak met zorgverleners, patiëntenvertegenwoordigers, wetenschappers en zorgverzekeraars. Zij scharen zich achter de inhoud en pakken ook de uitvoering op. Het signalement is aangeboden aan minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en wordt naar de Tweede Kamer gestuurd.

Bron: Zorginstituut Nederland