Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Drawn-on-skin’ elektronica biedt doorbraak in draagbare gezondheidsmonitoren

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Onderzoekers hebben 'drawn-on-skin’ (op de huid getekende) elektronica ontwikkeld. Hierbij kunnen multifunctionele sensoren en schakelingen op de huid worden getekend met een inktpen.
Foto: Fotolia

Dit maakt het mogelijk om nauwkeurigere gezondheidsgegevens te verzamelen. Nauwkeurig monitoren is lastig als ene persoon in beweging is. Bij een stappenteller is het minder erg als deze niet helemaal nauwkeurig is. Maar bij een ‘wearable’ die hartfunctie, temperatuur en andere fysieke signalen controleert als input voor een behandeling, is nauwkeurigheid heel belangrijk. De op de huid getekende elektronica kan naadloos gegevens verzamelen, ongeacht de bewegingen van de drager.

Pen en inkt

Ander voordeel is de eenvoudige fabricagetechniek waarvoor geen speciale apparatuur nodig is. Het wordt aangebracht zoals je met een pen op papier zou schrijven. De makers bereiden verschillende elektronische materialen voor en gebruiken dan een pen om ze te verdelen. De op de huid getekende elektronica kan onder meer spiersignalen, hartslag, temperatuur en huidhydratatie volgen. Ook kan het de genezing van wonden versnellen.

Sensoren

De op de huid getekende elektronica bestaat uit 3 (elektronische) inkten, die dienen als geleider, halfgeleider en diëlektricum die on-demand op een vrije manier getekend kunnen worden om apparaten te ontwikkelen, zoals transistors, spanningssensoren, temperatuursensoren, verwarmers, huidhydratatiesensoren en elektrofysiologische sensoren.

Bron: Sciencedaily.com