Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Druk op mantelzorgers van dementerenden neemt toe

Mantelzorgers van mensen met dementie die in een zorginstelling wonen, geven dit jaar gemiddeld zestien uur per week mantelzorg, terwijl dat twee jaar geleden nog elf uur was.
Insights into the home care of relatives in one's own family with dementia. etc. Hands of a dementia patient are held. *** Local Caption *** © Martin / stock.adobe.com
© Martin / stock.adobe.com

Ze hebben meer moeite om de mantelzorg te combineren met hun werk of andere dagelijkse activiteiten. Nu geeft 62 procent van hen dat aan, in 2020 was dat 54 procent. Dat blijkt uit de Dementiemonitor 2022.

Kijk je naar alle mantelzorgers van mensen met dementie dan zegt een op de zeven dat die zwaar belast is of overbelast. Dat signaal is sinds 2018 hetzelfde. Elf jaar geleden gold dit slechts voor een op de tien mantelzorgers.

Ook valt op dat bijna een kwart van de mantelzorgers met een naaste in een zorginstelling zich sinds de coronacrisis in de steek gelaten voelt door de zorgaanbieder. Bij mantelzorgers van thuiswonende mensen geldt dat maar voor één op de tien.

Mantelzorgers geven ook aan wat ze nodig hebben om de naaste zo lang mogelijk thuis te laten wonen: groepsactiviteiten (onder meer in de dagopvang), casemanagement en hulp bij het huishouden.

Bron: Nivel