Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mentale gezondheid bepalend voor risico dementie op jonge leeftijd

Bij dementie op jonge leeftijd denken mensen vaak aan een genetische oorzaak. Wetenschappers van Universiteit Maastricht (UM) en de University of Exeter in het Verenigd Koninkrijk hebben nu vijftien risicofactoren geïdentificeerd die een verband houden met een grotere kans op dementie op jonge leeftijd.
Shot of depressed young woman having headache while drinking coffee on sofa at home. *** Local Caption *** © nenetus / stock.adobe.com (Symbolbild mit Fotomodell)
© nenetus / stock.adobe.com (Symbolbild mit Fotomodell)

Op enkele van die risicofactoren kunnen mensen zelf invloed uitoefenen. Naast iemands sociaal-economische status of bekende leefstijlfactoren als alcoholgebruik en roken, ontdekten de wetenschappers bovendien een opvallend sterk verband met de mentale gezondheid: met name depressie en sociale isolatie – bijvoorbeeld als gevolg van gehoorschade – blijken goede voorspellers van een verhoogd risico om voor het bereiken van de leeftijd van 65 jaar al dementie te ontwikkelen.

Sebastian Köhler, hoogleraar Neuroepidemiologie aan de Universiteit Maastricht: ‘Bij mensen met dementie op oudere leeftijd is er in Nederland inmiddels veel aandacht voor preventie, bijvoorbeeld binnen de Nationale Dementiestrategie van het ministerie van VWS. Denk hierbij ook aan het vermijden van chronische stress, eenzaamheid en depressie. Dat we dit nu zo sterk terug zien bij dementie op jonge leeftijd was voor mij onverwacht en geeft ons mogelijk ruimte om het risico ook in deze groep te verkleinen.’
De bevindingen zijn recent verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA Neurology.

Bron: Universiteit Maastricht / Maastricht UMC