Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zout vergroot de kans op dementie

Een van de manieren om de kans op dementie te verkleinen, is minder zout te eten. In een Japanse studie wordt cognitieve achteruitgang gelinkt aan de consumptie van te veel zout, schrijft online platform Scientias.

Onderzoeker Hisayoshi Kubota van de Fujita Health University: ‘Excessieve zoutinname wordt beschouwd als een risicofactor voor hoge bloeddruk, cognitieve achteruitgang en dementie. Maar studies die zich richtten op de interactie tussen het perifere en centrale zenuwstelsel hebben niet voldoende naar deze link gekeken.’ Dat hebben de Japanners wél gedaan. Volgens de gepubliceerde data is de toevoeging van excessieve fosfaten aan het eiwit tau voornamelijk verantwoordelijk voor deze emotionele en cognitieve consequenties. Dat is een erg interessant gegeven, omdat tau een belangrijk eiwit is bij de ontwikkeling van alzheimer.

De studie werd uitgevoerd met labmuizen die een zoutoplossing toegediend kregen. De resultaten waren indrukwekkend: de hersenen van de labmuizen hadden diverse biochemische veranderingen ondergaan. Op moleculair niveau observeerden de onderzoekers behalve een toevoeging van fosfaten aan het eiwit tau, ook een afname van de fosfaatgroepen gelinkt aan een eiwit dat betrokken is bij hersensignalen. Ook waren er veranderingen in een eiwit dat een vitale rol speelt in de organisatie en functie van hersensynapsen. Opvallend genoeg (en gelukkig maar) konden al deze veranderingen worden teruggedraaid door toediening van een middel tegen hoge bloeddruk.

Nieuwe behandelmethode

De bevindingen kunnen er volgens Scientias voor zorgen dat de specifieke eiwitten en bijbehorende systemen mogelijk nieuwe doelen worden in de behandeling van door hoge bloeddruk veroorzaakte dementie. En hoe kunnen we deze systemen beïnvloeden? Juist, door minder zout te eten.

Bron: Scientias
Beeld: Cavado / Nationale Beeldbank