Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Echografie belangrijk bij onderzoek psoriatische nagels

Chinese onderzoekers van Hebei Medical University hebben nagelpsoriasis onderzocht met verschillende echografische technieken. Het onderzoek toonde het nut aan van ultrasone nagelonderzoeken bij psoriatische nagels.
ingrown toenail with nail psoriasis. *** Local Caption *** © Imagesines / Getty Images / iStock
© Imagesines / Getty Images / iStock

Het echografische uiterlijk van nagels werd onderzocht bij 5 patiënten met nagelpsoriasis, 8 patiënten met psoriasis en 7 gezonde controles. In totaal werden 195 nagels onderzocht. De onderzoekers gebruikten de echografische techniek Power Doppler en een nieuwe methode om met echografische beelden de bloedstroom in de nagels te meten (eFlow).

Er kon geen onderscheid gemaakt worden tussen mensen met nagelpsoriasis en psoriasis als het gaat om de dikte van het nagelbed, de nagelplaat en de nagelmatrix (nagelwortel). De weerstandsindex van nagels was wel hoger bij patiënten met nagelpsoriasis dan bij patiënten met psoriasis, en significant hoger bij patiënten met psoriasis dan bij de gezonde controles. De dikte van de nagelplaat bij patiënten met psoriasis en gezonde controles was statistisch niet significant in de lengtedoorsnede van de nagels, maar hoger dan in de dwarsdoorsnede van de nagels. De dikte van de nagelmatrix was hoger bij patiënten met psoriasis dan bij gezonde controles.

De ultrasone kenmerken van nagelpsoriasis gemeten met eFlow en het Power Doppler-signaal waren statistisch significant bij patiënten met nagelpsoriasis of psoriasis en gezonde controles. Bij patiënten met nagelpsoriasis was er een samenhang tussen de ultrasone kenmerken en de ernstindex van nagelpsoriasis. Hiermee hebben de onderzoekers niet alleen het belang van echografische technieken bij het onderzoek van psoriatische nagels aangetoond, maar ook de nauwkeurigheid van de nieuwe techniek.

Bron: PubMed