Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Speciaal schuim veilig bij behandeling nagelpsoriasis

Kleinschalig onderzoek in Amerika heeft aangetoond dat een combinatieschuim van calcipotriene/betamethasondipropionaat kan helpen bij de behandeling van nagelpsoriasis en aantasting van de nagelmatrix.

Nagelpsoriasis is een veelvoorkomende aandoening die de kwaliteit van leven beïnvloedt bij mensen met psoriasis en artritis psoriatica. Het is volgens onderzoekers van de Universiteit van Alabama aangetoond dat plaatselijke behandelingen effectief zijn bij nagelbedziekten, maar minder bij nagelmatrixziekten, waarvoor vaak injecties met corticosteroïden nodig zijn.
Het doel van dit open-label-onderzoek (waarbij zowel deelnemers als onderzoekers weten aan welke deelnemers de behandeling wordt gegeven) was het evalueren van de werkzaamheid van de combinatie calcipotriol/ betamethasondipropionaatschuim als behandeling voor nagelpsoriasis, inclusief aantasting van de nagelmatrix.

Aan de studie werkten drie patiënten mee met matige tot ernstige nagelpsoriasis, waarbij alle tien de vingernagels betrokken waren. Zij brachten zes maanden lang elke avond onderzoeksschuim aan. De nagels werden beoordeeld met behulp van de NAPSI-score, waarbij zowel nagelbed- als nagelmatrixziekte werd beoordeeld. De NAPSI-score verbeterde, inclusief nagelmatrixziekte, bij de meeste nagels. Er hebben zich geen huidirritaties of onverwachte bijwerkingen voorgedaan.

De onderzoekers concluderen dat dit schuimcombinatieproduct een effectieve en veilige behandeling kan zijn voor vingernagelpsoriasis en mogelijk zorgt voor een betere penetratie van de nagelmatrix, zoals blijkt uit een verbetering van de nagelmatrixscore. Wel wijzen ze erop dat verdere studies nodig zijn.

Bron: Karger Publishers