Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gebruik beenspieren goed voor de hersenen

Webredactie

Het gebruik van beenspieren is goed voor de hersenen. Door het gebruik van de beenspieren worden de hersenen gestimuleerd gezonde neuronen (verbindingen) aan te maken. Als beenspieren niet gebruikt worden, bijvoorbeeld door langdurige bedrust of bij astronauten, bevatten de hersenen minder neurale stamcellen. Uit die stamcellen kunnen nieuwe neuronen ontstaan.

Onderzoekers van de Universiteit van Milaan zorgden dat een groep muizen hun achterpoten vier weken lang niet konden gebruiken. Na die periode haalden ze stukken hersenweefsel weg uit de sub-ventriculaire zone. Dit gebied speelt een rol bij het behoud van gezonde hersencellen en produceert nieuwe neuronen uit stamcellen.

Bij de controlegroep, muizen die vrij konden bewegen, werden dezelfde stukken hersenweefsel onderzocht. De muizen die de achterpoten niet mochten gebruiken hadden zeventig procent minder stamcellen in dit gebied. Bovendien waren de nieuw aangemaakte neuronen niet volledig volgroeid. Ook de oligodendrocyten, cellen die de hersencellen ondersteunen en helpen, bleken niet volledig volgroeid.
Volgens de onderzoekers is stevig gebruik van de beenspieren (dansen, lopen, rennen, fietsen, klimmen, springen) goed voor gezonde hersenen. Minder of helemaal niet bewegen is slecht voor de aanmaak van nieuwe, gezonde neuronen.

 

Bron: Frontiers in Neuroscience