Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gecombineerde technologie maakt bewegingen in het subtalaire gewricht zichtbaar

Maureen Limpens
Voor het eerst hebben wetenschappers een manier gevonden om de mechanica van het subtalaire gewricht, ofwel het onderste spronggewricht, te onthullen. Tot nu toe was het niet mogelijk voor artsen om dit gewricht te zien roteren in belaste positie, omdat het gewricht min of meer verborgen zit.

Het onderste spronggewricht zit tussen de talus (het sprongbeen) en de calcaneus (het hielbeen). Dit gewricht zorgt voor de in- en eversie van de voet, het zijdelings kunnen bewegen.

Het subtalaire gewricht is vaak aangedaan bij enkelverstuikingen, maar omdat het gewricht verborgen zit, vinden artsen het moeilijk om verstuikingen te diagnosticeren en dat leidt vaak tot langdurige instabiliteit van de enkel. Indien onbehandeld, kan een blessure aan het subtalaire gewricht leiden tot platvoeten of artritis.

Gecombineerde technologie

De onderzoekers konden het subtalaire gewricht in actie zien door een combinatie van 3D-beeldvorming (CT) en digitale volumecorrelatie.  Dit laatste is een optische methode die nauwkeurige 2D- en 3D-metingen maakt van veranderingen in beeld. De technologie heeft een enorm potentieel om uit te breiden, waardoor artsen elke belasting in het bot kunnen zien.

Individuele behandelmogelijkheden

Artsen hoepen dat dit hen de mogelijkheid geeft om maatwerk behandelingen te ontwikkelen voor de vele duizenden mensen met voetgewrichtsproblemen, net zoals het nu  mogelijk is om behandelingen van het heup- en kniegewricht aan te passen. Het kunnen ontwikkelen van een goed functionerend kunstgewricht ter vervanging van het subtalaire gewricht komt daarbij ook wat dichterbij.

Het onderzoek is gepubliceerd in Nature’s Scientific Reports.

Bron: Science Daily