Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer vreest tekort aan capaciteit verpleeghuiszorg

De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over de capaciteit van de verpleeghuiszorg. De wachtlijsten voor ouderen die in verpleeghuizen zeer intensieve zorg nodig hebben, zijn lang. Daarnaast zijn er twijfels of de komende jaren de eerder afgesproken 50.000 extra verpleeghuisplekken er wel komen.
Senior woman using walking frame and supporting nurse Usage: Journal Inside 00058_074_005 (2022) Usage: Journal Inside 00058_074_005 (20220404) *** Local Caption *** © Photographee.eu / stock.adobe.com
© Photographee.eu / stock.adobe.com

Die twijfel, ongerustheid en deels ook verontwaardiging van de Kamer is door minister Conny Helder van Langdurige Zorg zelf veroorzaakt. In een tv-optreden stelde ze dat de vorig jaar in een akkoord afgesproken extra 50.000 plekken in verpleeghuizen er niet komen. PVV, GroenLinks en PvdA vinden het onverteerbaar dat de minister zonder overleg met de Kamer en het veld een streep door die afspraken heeft gezet. Zij riepen de bewindsvrouw in een debat over de langdurige zorg op deze bezuiniging van tafel te halen. Nu al staan 18.000 ouderen op de wachtlijst voor een plek in een verpleeghuis. Zorg aan huis is voor velen geen optie vanwege de 24-uurs-zorgbehoefte en het tekort aan wijkverpleegkundigen.

Kleinschalige woonvoorzieningen

Volgens Helder komen er wel extra plekken, maar niet in de ’traditionele’ verpleeghuizen zoals die er nu zijn. De minister wil toe naar andere vormen van verpleegzorg, die thuis of in kleinschalige woonvoorzieningen kan worden gegeven. Met bijvoorbeeld een combinatie van technologie, intensieve dagbesteding voor dementerende ouderen en betere ondersteuning aan mantelzorgers denkt ze een heel eind te komen. Voor de zomer komt de minister met een plan voor de transformatie van de huidige verpleeghuiszorg, zo zegde Helder in het debat toe. Ze hoopt dat het veld ook met plannen komt om verpleegzorg, buiten de muren van een verpleeghuis, te kunnen regelen.

Bron: ANP