Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Machine learning ingezet bij opsporingstool hallux valgus

Hallux valgus vereist vroege opsporing om te voorkomen dat het ernstiger wordt. Het is een medisch-economisch probleem, stelt een Japans onderzoekteam, dus een manier om het snel te onderscheiden zou nuttig zijn. Ze ontwierpen en onderzochten de nauwkeurigheid van een tool voor het screenen van hallux valgus met behulp van machine learning, waarbij de computer leert van een grote hoeveelheid data.


Een van de in het onderzoek gebruikte beelden (zie ook PubMed).

De tool zou moeten vaststellen of patiënten hallux valgus hadden door foto’s van hun voeten te analyseren. In dit onderzoek werden 507 afbeeldingen van voeten gebruikt voor machine learning. De voorbewerking van afbeeldingen werd uitgevoerd met behulp van het relatief eenvoudige patroon A (herschalen, hoekaanpassing en bijsnijden) en het iets gecompliceerdere patroon B (hetzelfde, plus verticaal spiegelen, binaire opmaak en randaccentuering).

Machine learning van patroon B was nauwkeuriger dan van patroon A. De toepassing was voldoende nauwkeurig om voetbeelden te onderscheiden tussen voeten met hallux valgus en normale voeten. Met verdere verfijning zou dit hulpmiddel kunnen worden gebruikt voor het eenvoudig screenen van hallux valgus.

Bron: Pubmed