Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mediterraan dieet beschermt rokende vrouwen mogelijk tegen reuma

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Een mediterraan dieet lijkt vrouwen die roken of hebben gerookt te beschermen tegen reumatoïde artritis bij. Dat blijkt uit Frans onderzoek.
reuma_dieet_voeding
Foto: Getty Images

Een mediterraan dieet bevat veel granen, groenten, fruit en vis. Vlees, zuivel en alcohol staan minder op de voorgrond. De belangrijkste bron van vetten is olijfolie, wat een positief effect heeft op het cholesterolniveau. Onder andere de WHO (World Health Organisation) ziet een mediterraan dieet daarom als gunstig voor de gezondheid, met name voor hart- en bloedvaten. Waarom het gezond voor je is, is niet exact bekend, maar lijkt te komen door de verhoogde inname van antioxidanten.

Beter bij rokers

Franse wetenschappers van het Centre for Research in Epidemiology and Population Health hebben de gegevens van 98 duizend onderzocht. De deelnemers vulden sinds 1990 regelmatig vragenlijsten in over eetgewoonten, leefstijl en gezondheid. Zij concludeerden dat er vooral bij vrouwen die roken of ooit hadden gerookt een verschil merkbaar was; het risico op RA was bij rokers die een mediterraan dieet volgden duidelijk lager dan bij degenen die een normaal dieet tot zich namen. De onderzoekers stellen dat een mediterraan dieet het risico op RA kan verkleinen bij vrouwen die ooit hebben gerookt, omdat een verhoogde inname van antioxidanten de oxidatieve stress verlaagt die roken veroorzaakt. Daarbij geven ze aan dat er wel nog vervolgonderzoek nodig is.

Referentie: Mediterranean diet and risk of rheumatoid arthritis: findings from the French E3N‐EPIC cohort study, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/art.41487

Bron: sciencedaily.com