Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Achterstand’ in diagnoses huidkanker door COVID-19

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Sinds het begin van COVID-19 in Nederland zijn er bijna 900 minder diagnoses van melanomen (kwaadaardige vorm van huidkanker) vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat is een daling van 41 procent.
huidkanker-covid 19-diagnoses
Foto: Fotolia

De beroepsvereniging van pathologen (NVVP) en dermatologen (NVDV) zien deze ‘achterstand’ terug in de diagnoses en trekken aan de bel. “Heb je een plekje dat verdacht is, wacht dan niet en ga naar je huisarts om het te laten beoordelen”, zegt dermatoloog Marlies Wakkee in het AD namens de NVDV.

Niet zo’n vaart?

Het aantal diagnoses liep bij alle vormen van kanker terug tijdens de coronapiek. Dat dit met een daling van 50 procent vooral ook bij huidkanker het geval was, kan te maken hebben met de aard van de symptomen. Bij een ‘plekje’ denken mensen eerder dat het niet zo’n vaart zal lopen. Wat ook kan meespelen is dat mensen de zorg niet willen belasten, waardoor zij langer wachten met medische hulp opzoeken bij een verdacht plekje.

Bron: AD