Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ondernemers vaak doelwit van helers van gestolen goederen

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Foto: AdobeStock

Zowel kleine als grote ondernemers zijn regelmatig het doelwit van helers, bijvoorbeeld doordat zij zonder dat te weten gestolen producten krijgen aangeboden. Ook worden zij slachtoffer van bedrijfsinbraken of overvallen waarbij hun bedrijfseigendommen worden gestolen. In 80% van de gevallen wordt de gestolen buit geheeld (doorverkocht).

Om te voorkomen dat ondernemers slachtoffer worden van heling (gestolen spullen kopen) of dat de eigen bedrijfsgoederen geheeld worden, heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid de Stop Heling-app gelanceerd (zie ook www.stopheling.nl). Ondernemers kunnen hierin de serienummers van hun eigen (kostbare) bedrijfseigendommen registreren zodat ze makkelijker terug te vinden zijn na diefstal en heling. Ook kunnen ondernemers bij aankoop van (kostbare) producten in de app controleren of de spullen ergens anders zijn gestolen door het serienummer in te toetsen. Op deze manier voorkomen zij dat ze bewust of onbewust te maken hebben met heling: het kopen, bezitten of verkopen van gestolen goederen. Heling is namelijk strafbaar.

Gestolen spullen

In de database van Stop Heling staan inmiddels ruim 1,4 miljoen gestolen producten geregistreerd. Producten die onder andere vaak worden gestolen, zijn telefoons, laptops en pc’s.

Bron: ZZP Nederland