Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Coronavirus mogelijk ook verspreid via openbare toiletten

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Het coronavirus kan ook darmproblemen veroorzaken, zoals diarree. Maar wat is er nu bekend over de verspreidingsroute van het virus via de ontlasting? En is het noodzakelijk om besmetting via deze route via openbare toiletten, bijvoorbeeld in de wachtruimte van pedicurepraktijken, te voorkomen?
toilet-corona
Foto: Pixabay

Inmiddels is duidelijk dat het coronavirus ook in de darmen klachten kan veroorzaken. Als het virus in de darmen terecht is gekomen, heeft het virus zich een weg gebaand door het spijsverteringsstelsel. Net als in de longen kan het virus zich ook in de darmen nestelen en verspreiden.

Doortrekken met dicht deksel

Het is op dit moment nog niet bekend of het coronavirus dat gevonden wordt in de ontlasting ook andere mensen kan besmetten. Daar is meer onderzoek voor nodig. Wel is het belangrijk om hygiënemaatregelen op te volgen. Want het doortrekken van een toilet kan mogelijk ook een ziekteverwekker verspreiden. Als er wordt doorgetrokken, ontstaan er door de stevige waterstromen in de pot hele fijne druppeltjes (aerosolen) waarin micro-organismen zoals virussen kunnen zitten. Deze aerosolen kunnen in de lucht blijven zweven en zo ingeademd worden of een oppervlakte besmetten. Of dit ook het geval is bij het coronavirus is nog onduidelijk. Maar het sluiten van de deksel bij doortrekken van het toilet kan een groot deel van de verspreiding van de aerosolwolken voorkomen.

Hygiënemaatregelen

Hoewel er nog geen bewijs is gevonden voor besmetting via toiletten, is het wel belangrijk om hier alert op te blijven. En om hygiënemaatregelen voor toiletbezoek in openbare ruimtes goed op te volgen, namelijk:

  • frequent handen wassen, zeker voor en na toiletbezoek;
  • regelmatig de toiletruimte grondig schoonmaken;
  • toilet doorspoelen met de klep naar beneden, om verspreiding via heel kleine waterdruppeltjes te voorkomen.

Pedicurepraktijken met een toilet voor cliënten doen er goed aan om hen te wijzen op de hygiënemaatregelen (handen wassen, toilet doorspoelen met klep omlaag). Uit onderzoek van Gallup blijkt namelijk dat veel mensen hun handen niet wassen na toiletgebruik.

Bron: Maag lever darm stichting (MLDS)