Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënten met beknelde zenuwen gezocht voor DeCo-studie

UMC Utrecht onderzoekt wat de beste behandeling is van beknelde zenuwen in het onderbeen en de voet (neuropathie). Voor deze zogenoemde DeCo-studie worden diabetespatiënten gezocht met klachten in de benen en/of aan de voeten.

‘We hebben onder meer via vakvereniging ProVoet al veel medisch pedicures kunnen werven die het onderzoeksteam kunnen ondersteunen. Maar patiënten zelf, echt de eerste lijn, die zijn moeilijk te bereiken. We hebben nog zo’n 200 deelnemers nodig, dus we hopen dat pedicures hun klanten kunnen wijzen op ons onderzoek of flyers zouden willen neerleggen in hun praktijk’, zegt arts-onderzoeker Nadine Boers.

Voorwaarden voor deelname

Patiënten die mee kunnen doen hebben:
• Diabetes mellitus type 1 of 2;
• Zenuwklachten (pijn, tintelingen, ‘vreemde sensaties’, gevoelloosheid etc.) in de onderbenen en/of voeten;
• Geen voetenwonden of amputaties;
• Leeftijd 18 tot en met 75 jaar.

Deelname aan het onderzoek houdt in dat de patiënten vragenlijsten moeten invullen en regelmatig een uitgebreid voetenonderzoek krijgen. In het eerste jaar zal men vijf keer gecontroleerd worden, in jaar twee en vier slechts een keer per jaar. Het onderzoek duurt in totaal vijf jaar. Boers: ‘We onderzoeken het verschil tussen opereren en niet opereren, ongeveer de helft van de deelnemers krijgt een operatie en de rest niet. Maar ook voor wie de operatie niet krijgt, is het interessant om zich aan te melden, omdat er wel metingen worden gedaan en er extra goed op (beginnende) voetproblemen wordt gecontroleerd.’

Patiënten die interesse hebben en pedicures die flyers willen opvragen kunnen mailen naar decostudie@umcutrecht.nl of bellen naar 06-13472143. Op umcutrecht.nl/decostudie staat meer informatie.

Bron: UMC Utrecht