Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pedicure-congres Voeten & Kleuren op 12 maart

ASWS heeft voor zaterdag 12 maart het Pedicure-congres Voeten & kleuren op de agenda staan. De basis voor dit evenement in Tiel is het boek Kleurafwijkingen aan de voet van Johan Toonstra.

Sprekers zijn onder anderen Margreet van Putten en de dermatologen Johan Toonstra, Deepak Balak en Leon Plusjé. Zij vertellen over het voorkomen van verschillende kleuren aan de voeten en de daarbij passende onderliggende huidafwijkingen. Ook de nagels kunnen verschillende kleuren laten zien die op hun beurt eveneens kunnen wijzen op bepaalde ziektebeelden. Vaak gaat het om onschuldige aandoeningen, maar het kunnen ook alarmsignalen zijn die verder onderzoek vereisen. Dit geldt vooral voor een zwarte of gemengde kleur, omdat hier sprake kan zijn van een melanoom waarbij vroegtijdige herkenning en verwijzing van groot belang is en zelfs levensreddend kan zijn.

Een pedicure mag geen zekere diagnose stellen, maar kan door eenvoudig naar een kleur te kijken gemakkelijk nagaan waar zoal aan gedacht kan worden. Als hulpmiddel om gepigmenteerde aandoeningen zoals moedervlekken of melanoom te beschrijven wordt uitleg gegeven over de ABCDE-regel. Deze kan de pedicure gemakkelijk toepassen om zodoende na te gaan of verwijzing naar de huisarts wellicht noodzakelijk is.

Er zijn met het bijwonen van dit congres 6 accreditatiepunten te behalen, verdeeld over 3 domeinen. Kijk voor het volledige programma en inschrijven op asws.nl bij congressen.

Bron: ASWS