Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Radiotherapie niet effectief bij knieartrose

Webredactie

Laag gedoseerde bestraling is geen effectieve behandelmethode bij ernstige artrose aan de knie. Dat blijkt uit onderzoek van de Sint Maartenskliniek en het Radboudumc. In verschillende landen, zoals Duitsland, is radiotherapie een gangbare behandelmethode.

In het onderzoek werden 55 patiënten met matige tot ernstige knieartrose gevolgd. De ene helft van de patiënten volgde daadwerkelijk radiotherapie, de andere helft niet. De patiënten en de onderzoekers wisten niet tot welke groep ze behoorden. De radiotherapie bestond uit zes behandelingen in twee weken tijd. Was er na drie maanden geen duidelijk effect te zien van de behandeling, dan werd deze als niet effectief beschouwd. Hierbij werden zowel de subjectieve ervaringen van de patiënt (hoeveel pijn, wat kan de patiënt wel of niet met de knie?) als MRI- en ultrageluidonderzoek naar de ontstekingen in het gewrichtskapsel gebruikt. Daaruit bleek dat veertig procent van de patiënten uit beide groepen een lichte verbetering ervoer in pijn en functioneren, geen verschil dus.  Uit de MRI-scan en het ultrageluidonderzoek bleek ook dat de ontsteking in het gewrichtskapsel bij beide groepen niet was afgenomen.

“Hieruit kunnen we concluderen dat radiotherapie geen zinvolle behandeling is bij artrose aan de knie. In Nederland vinden we dat deze behandelmethode in de huidige vorm dan ook geen toekomst heeft. Maar in andere landen, bijvoorbeeld Duitsland, is radiotherapie bij artrose vrij gangbaar, zonder dat het effect ervan ooit goed is onderzocht. Het is daarom belangrijk onze onderzoeksresultaten internationaal te delen”,  aldus de onderzoekers.

 

Bron: Radboudumc