Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Revalideren gaat beter met technologie

Kees Bals
Ouderen revalideren beter als je technologische hulpmiddelen gebruikt, zegt specialist ouderengeneeskunde Leonoor van Dam van Isselt.
Gevallen (© DocP / Creative Commons)

Van Dam van Iselt werkt onder meer in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Ze onderzoekt vooral hoe je de behandeling beter kunt maken met technologische hulpmiddelen. Dat kan er toe leiden dat de revalidatie sneller gaat. Daardoor heb je dan minder personeel en minder zorgbedden nodig. “Maar technologie moet je wel combineren met face-to-face zorg, anders wordt het ‘koude zorg’. We gaan dus voor slim met een hart”, zegt ze in een interview voor ouderenbond ANBO.

Trainings-apps

Van de mensen die revalideren krijgt ze vaak positieve reacties. “Dat komt omdat ze ervaren dat het ze helpt bij hun herstel. We maken bijvoorbeeld gebruik van bewegingssensoren. Die kunnen beweegactiviteit en inactiviteit goed in beeld brengen. Zo kun je ontdekken dat als je teveel of te weinig hebt gedaan, je later op de dag pijn krijgt. Revalidanten krijgen zo een goed beeld van hoeveel ze daadwerkelijk bewegen. En met trainings-apps kunnen revalidanten meer en zelfstandiger oefenen. Hierdoor herstellen ze sneller en beter.”