Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sneller op de been na ernstige been- of voetbreuk door nieuwe aanpak

Maureen Limpens
Patiënten met een ernstige botbreuk in hun been of voet moeten na een operatie doorgaans 3 maanden rusthouden. Met het nieuwe permissive weight bearing-protocol kan dat sneller. Bovendien functioneren de patiënten beter en bespaart het kosten.
Man ondersteunt gebroken been op een krukje
© Andrey Popov / stock.adobe.com

Jaarlijks belanden er in Nederland zo’n 175.000 mensen met een botbreuk op de spoedeisende hulp. Bij complexe fracturen die doorlopen in de gewrichten, is een operatie met schroeven en plaatjes onvermijdelijk. En als die breuk ergens in de onderste extremiteiten – vanaf de heupkom tot de middenvoet – zit, dan volgt het advies 3 maanden rust te houden. Dit om te voorkomen dat de wond openspringt, er een infectie ontstaat en de platen en schroeven het niet houden. Martijn Poeze, hoogleraar traumachirurgie in het Maastricht UMC+, onderzocht of het mogelijk was al veel eerder te starten met belasten.

Aanpak

Samen met revalidatieartsen van het revalidatiecentrum Adelante stelde hij het zogenaamde permissive weight bearing-protocol op. ‘Het doel hiervan is dat de patiënt direct na de wondgenezing leert het oude normale looppatroon terug te krijgen. Vaak bestaat de neiging na zo’n breuk vooral het goede been te belasten. De fysiotherapeut die het loopproces begeleidt, moet de van tevoren gedefinieerde rode vlaggen in de gaten houden, zoals roodheid van de wond, oedeem en pijnklachten. Als dergelijke problemen niet ontstaan, is het mogelijk de loopoefeningen langzaamaan uit te breiden. Eerst begint de patiënt met twee elleboogkrukken, dan met één zo’n kruk en ten slotte alleen een stok. In dit laatste geval is er in feite sprake van volledige belasting.’

Resultaten

Patiënten werden een half jaar gevolgd. De permissive weight bearing-periode bleek 6 tot 12 weken in beslag te nemen. 98% van de patiënten kon binnen drie maanden na de operatie al volledig belast lopen. In de controlegroep was dat 55%. Tussen beide groepen was er geen verschil in het aantal complicaties. Verder werd met behulp van enquêtes op 4 momenten de tevredenheid van de patiënten gemeten (na 2, 6, 12 en 26 weken). De patiënten bij wie het permissive weight bearing protocol werd toegepast bleken tevredener te zijn over hun dagelijks functioneren en kwaliteit van leven in vergelijking met de patiënten uit de controlegroep. Daarnaast werden er minder zorgkosten gemaakt, gemiddeld €500 per patiënt. Op jaarbasis betekent dat een kostenbesparing van 8 miljoen euro.

Bron: Mediator 45, ZonMW