Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Urea mogelijk effectief in gecombineerde behandeling voor onychomycose

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
mycose_urea
Foto: iStock

Schimmelinfectie van de nagel is vaak lastig te behandelen, waarbij langdurige behandeling vaak ineffectief is. Een methode die wel effectief lijkt te zijn is behandeling met urea. Voor het eerst is de wetenschappelijke onderbouwing van deze behandeling beoordeeld aan de hand van een systematische review.

De onderzoekers concluderen dat urea als behandeling voor onychomycose een effectieve en veilige behandeling lijkt, wanneer dit wordt toegevoegd aan een andere behandeling. Urea als opzichzelfstaande behandeling lijkt niet effectiever dan andere behandelingen. De onderzoekers stellen echter dat er geen harde conclusies gesteld kunnen worden op basis van deze review, vanwege het beperkte aantal studies en methodologische zwaktes.

Urea verbetert effectiviteit

Het literatuuronderzoek leverde 560 potentieel relevante studies op. Uiteindelijk bleken er 6 studies geschikt voor inclusie. Alle studies hadden methodologische zwaktes, zoals een kleine steekproefgrootte en veel verschillende uitkomstmaten en follow-up momenten, waardoor vergelijken van studies lastiger werd (heterogeniteit). Desondanks lijkt urea (de versie met 40%) de effectiviteit van de behandeling te verbeteren, wanneer toegevoegd aan andere topische of orale antischimmelbehandeling. In totaal rapporteerden 4 studies veiligheid als uitkomstmaat. Van deze 4 studies werden door 3 studies milde tot matige bijwerkingen gerapporteerd zoals roodheid en verweking van de nagel.

Bron: Journal of Foot and Ankle Research