Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verbeterafspraken om osteoporose eerder op te sporen

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
In het nieuwe rapport ‘Verbetersignalement Osteoporose’ staan verbeterafspraken om sneller osteoporose op te sporen en gepaste zorg te bieden.
Foto: Pixabay

Het rapport is een samenwerking tussen Zorginstituut Nederland, Zorgverzekeraars Nederland, de Osteoporose Vereniging en diverse wetenschappelijke verenigingen van zorgprofessionals. Dit is nodig omdat bij 1 op de 3 Nederlanders boven de 50 jaar die met een botbreuk op de spoedeisende hulp (SEH) terechtkomen osteoporose de onderliggende oorzaak blijkt te zijn. Deze chronische aandoening waarbij botdichtheid afneemt en het risico op breuken toenemen, wordt vaak niet op tijd gediagnosticeerd. Dat heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven.

Botdichtheidsmeting

In het rapport is afgesproken om standaard een botdichtheidsmeting aan te vragen bij 50-plussers die zich met een botbreuk melden op de SEH. Daarnaast wordt geadviseerd meer onderzoek te doen naar wervelbreuken en om meer patiënten botsparende medicatie voor te schrijven. Nu krijgt nog maar 1 op de 4 mensen boven de 50 jaar een scan na een botbreuk en blijft behandeling vaak uit. Ook stoppen veel mensen te snel met botsparende medicatie. Ook blijkt de patiënteninformatie beter te kunnen. Dit najaar starten zorgverleners met de uitvoering van de verbeterafspraken.

Lees het volledige ‘Zinnige Zorg – Verbetersignalement Osteoporose’.

Bron: Zorginstituut Nederland