Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wereldwijd tekort aan diabetesmedicijn

Wereldwijd is er een tekort aan het diabetesmedicijn Ozempic. Dat zal de rest van het jaar aanhouden, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Close up of an overweight sick woman with diabetes injecting her stomach with insulin *** Local Caption *** © Antonio_Diaz / Getty Images / iStock
© Antonio_Diaz / Getty Images / iStock

Het tekort is ontstaan doordat de vraag naar het medicijn snel gestegen is. Het medicijn wordt ook gebruikt als afslankmiddel en gaat als zodanig rond op sociale media. Of het tekort samenhangt met het gebruik van Ozempic om af te vallen is volgens het CBG niet duidelijk. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft eind 2022 de beschikbaarheid van het middel in kaart gebracht. ‘Daaruit bleek dat in sommige landen in Europa veel Ozempic verkocht wordt zonder vergoeding door de verzekeraar’, schrijft het CBG. Dit wijst mogelijk op zogenoemd ‘off-label’-gebruik van het middel. Off-label wil zeggen dat een geneesmiddel gebruikt wordt voor iets anders dan waar het voor bedoeld is.

Het kan gevaarlijk zijn voor mensen met diabetes als zij Ozempic niet kunnen krijgen, zegt het CBG. Zo kunnen ze last krijgen van een ontregelde suikerspiegel. In Nederland gebruiken volgens het CBG ongeveer 40.000 mensen met diabetes Ozempic. Overstappen naar een ander geneesmiddel is volgens het CBG ‘niet wenselijk’.

Bron: ANP (via Skipr)