Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetswijzigingen per augustus 2022

Maureen Limpens
Deze zomer gaan er weer enkele nieuwe wetten in die relevant zijn voor werknemers en zzp’ers. Zo krijgen ouders de eerste 9 van de 26 weken ouderschapsverlof betaald en worden werknemers verplicht te zorgen voor heldere en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Voor ondernemers met een webshop gelden ook nieuwe regels.
Vanaf augustus 2022 gelden er nieuwe wetten

Online verkopen

Heb je een webwinkel of online platform? Dan geldt er (sinds 28 mei eigenlijk al) een verbod om zoekresultaten weer te geven zonder duidelijk te maken dat het betaalde reclame betreft of dat er is betaald om een hogere plaatsing te krijgen. Ook is er een verbod op het (laten) plaatsen van valse consumentenbeoordelingen en moeten online handelaren deze reviews voor publicatie controleren op echtheid. Tot slot hebben consumenten meer rechten als ze gebruik maken van ‘gratis’ digitale diensten waarvoor zij persoonlijke gegevens moeten opgeven, zoals sociale media.

Heldere arbeidsvoorwaarden

De informatieplicht als werkgever naar je medewerkers wordt uitgebreid. Zo moet je hen per 1 augustus (ingangsdatum van deze wet is nog niet definitief) schriftelijk informeren over de duur en voorwaarden van de proeftijd, vakantie- en verlofregelingen, de plek waar het werk wordt gedaan, een mogelijk recht op het volgen van een opleiding die de werkgever moet verstrekken en betalen, wat de onderdelen van het loon zijn en informatie geven over hoe het gaat bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst.
Ook nieuw is dat een werknemer die minimaal 26 weken in dienst is een verzoek mag doen voor een vorm van werk met meer voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Werkgevers moeten voor werknemers met een onvoorspelbaar werkpatroon (oproepkrachten) vastleggen op welke dagen en of in welke tijdvakken zij de werknemer kunnen opgeroepen. Oproepen buiten deze dagen of tijdvakken mag de werknemer weigeren.

Ouderschapsverlof

De Wet betaald ouderschapsverlof (Wbo) gaat in op 2 augustus 2022. Ouders krijgen dan de eerste 9 van de 26 weken ouderschapsverlof betaald. De uitkering voor het betaald ouderschapverlof gaat omhoog van 50 naar 70 procent van het dagloon. Een werknemer moet het betaalde verlof in het eerste levensjaar van het kind opnemen.

Bron: Kamer van Koophandel