Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Elektrische stimulatie hersenen versterkt werking insuline

Webredactie

Elektrische stimulatie van de hersenen (Deep Brain Stimulation of DBS) verbetert de bloedsuikerregulatie bij mensen. Dat blijkt uit onderzoek van het AMC en de universiteit Yale. Mogelijk leidt het onderzoek tot nieuwe behandelmogelijkheden voor mensen met diabetes type 2.

Onderzoek bij dieren liet al zien dat de hersenen een rol hebben in de bloedsuikerregulatie. Dit nieuwe onderzoek brengt de relatie tussen elektrische stimulatie van de hersenen en insulineregulatie in beeld. Voor het eerst is aangetoond dat deze suikerregulatie verbetert door de elektrische stimulatie (DBS) van een hersengebied dat gevoelig is voor beloningen en de eetlust reguleert.

Het AMC gebruikt DBS al langer bij patiënten met Parkinson en bij patiënten met ernstige dwangstoornissen. Hoofdonderzoeker en internist-endocrinoloog dr. Mireille Serlie bestudeerde een patiënt met diabetes die voor zijn dwangstoornis werd behandeld met DBS en vond een verbetering in de bloedsuikerregulatie. Dat was aanleiding tot verder onderzoek. Serlie ontdekte dat bij  patiënten met een dwangstoornis DBS de  werking van insuline versterkt.

Al eerder toonden onderzoekers van het AMC aan dat DBS in dit hersengebied de hoeveelheid dopamine verhoogt. Dopamine is een signaalstof die  betrokken is bij eetlust en de motivatie om te gaan eten. De onderzoekers beredeneerden dat dopamine in dit hersengebied invloed heeft op de bloedsuikerregulatie door de werking van insuline te verhogen. Zij testten vervolgens of het omgekeerde dan ook waar was: een tekort aan dopamine verslechterde inderdaad de bloedsuikerwaarde.

“Deze studie toont aan dat elektrische manipulatie van een specifiek gebied in de hersenen de bloedsuikerregulatie verbetert. Deze studie vormt de basis voor verder onderzoek naar de mogelijkheid van de behandeling van suikerziekte via medicamenteuze, elektrische of misschien wel magnetische beïnvloeding van de hersenen”, aldus Serlie. In de komende jaren moet onderzoek aantonen hoe de hersenen via dopamine de bloedsuikerspiegel verlagen en welk hersengebied de grootste rol speelt bij de beïnvloeding van de bloedsuiker, en daarmee het meest in aanmerking komt voor behandeling.

 

Bron: Science Translational Medicine