Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aftrekken zakelijke kosten: do’s-and-don’ts

Het is weer tijd om aangifte inkomstenbelasting te doen. Als ondernemer met een eigen pedicuresalon kan dat best ingewikkeld zijn. Bijvoorbeeld als het gaat om welke kosten je nou wel of niet tot zakelijke kosten mag rekenen en mag aftrekken. Vooral met de bijtelling voor het privégebruik van de auto gaat het volgens de Belastingdienst regelmatig mis.
Young woman working at home *** Local Caption *** © damircudic/ Getty Images / iStock
© damircudic/ Getty Images / iStock

De kosten die je maakt bij de uitvoering van je bedrijfsactiviteiten zijn zakelijke kosten. Denk aan marketingkosten of de huur van een salon. Zakelijke kosten mag je vaak aftrekken van je opbrengst. Hierdoor wordt het bedrag waarover je belasting betaalt lager. De kosten in één keer aftrekken mag als de aankoop goedkoper is dan €450 of de kosten betrekking hebben op 1 jaar. In andere gevallen verwerk je de kosten over meerdere jaren als afschrijving.

Maak je kosten voor zakelijke én privédoeleinden? Dan mag je alleen het zakelijke deel van de kosten aftrekken, privé-uitgaven zijn niet aftrekbaar. Bij de bijtelling voor het privégebruik van de bedrijfsauto geldt bijvoorbeeld dat je voor het privégebruik een bedrag moet verrekenen met de autokosten van de onderneming. Hoeveel, dat hangt onder meer af van de waarde van de auto, de CO2-uitstoot en wanneer de auto voor het eerst is toegelaten op de weg. Alleen als je met je rittenregistratie kunt aantonen dat je op jaarbasis minder dan 500 kilometer privé rijdt, hoef je niets te verrekenen.

Op belastingdienst.nl/ondernemers vind je meer informatie voor ondernemers en een overzicht van de aftrekposten.

Bron: Belastingdienst