Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zzp’er, geef wisselend inkomen tijdig door aan Belastingdienst

Webredactie
rekenmachine_belastingdienst_zzp

In deze periode valt bij zo’n 360 duizend zzp’ers de voorlopige aanslag inkomstenbelasting weer op de mat. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de zzp’ers jaarlijks een (sterk) wisselend inkomen heeft. Dat kan (grote) invloed hebben op wat zij aan belasting moeten betalen of wat zij terugkrijgen. Daarom adviseert de Belastingdienst om wijzigingen in het inkomen tijdig door te geven om vervelende financiële verrassingen te voorkomen.

Zzp’ers die in 2019 aanzienlijk meer of minder dan het voorgaande jaar verwachten te gaan verdienen, doen er goed aan om dat zo spoedig mogelijk door te geven aan de Belastingdienst. Bijvoorbeeld bij de voorlopige aanslag, maar dit kan ook ieder ander moment gedurende het jaar. Zo voorkom je dat je bij de aangifte inkomstenbelasting over 2019 voor verrassingen komt te staan. Je kunt wijzigingen doorgeven via belastingdienst.nl/voorlopige_aanslag.

Tweederde van de zzp’ers heeft een wisselend inkomen, blijkt uit het onderzoek ‘Financiële veerkracht van zzp’ers bij een fluctuerend inkomen’ van Wijzer in geldzaken (1.233 respondenten, mei 2018). Dit wisselende inkomen maakt 22% van hen onzeker over hun financiële situatie. Om deze onzekerheid te beperken moedigt de Belastingdienst zzp’ers aan wijzigingen in het inkomen tijdig en regelmatig door te geven bij de voorlopige aanslag. Ook andere grote veranderingen in de persoonlijke situatie zijn belangrijk om spoedig door te geven, zoals het krijgen van een kind, aankoop of verkoop van een huis, maar ook een echtscheiding. Zo beperk je het risico dat je gedurende het jaar te weinig betaalt en bij de aangifte inkomstenbelasting (flink) moet bijbetalen.

 

Bron: ZZP Nederland