Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cholesterolverlager: geen extra spierpijn bij wandelen

Het gebruik van cholesterolverlagende medicijnen (statines) leidt niet tot verergering van klachten zoals spierpijn en vermoeidheid na het wandelen. Ook treedt er geen extra mate van spierschade op, zo blijkt uit onderzoek van het Radboudumc onder deelnemers aan de Nijmeegse 4Daagse.
They hold hands as they walk under lush foliage *** Local Caption *** © AscentXmedia / Getty Images / iStock
© AscentXmedia / Getty Images / iStock

Statines worden dagelijks door ruim anderhalf miljoen Nederlanders gebruikt. Ze verlagen het cholesterol in het bloed, wat de kans op hart- en vaatziekten verlaagt. Ze hebben echter ook bijwerkingen, waarvan spierpijn en vermoeidheid de bekendste zijn. Of deze klachten verergeren door matig intensief bewegen, was tot nu toe onbekend. Onderzoekers van het Radboudumc beantwoorden deze vraag nu.

Honderd wandelaars van de Nijmeegse 4Daagse deden mee aan het onderzoek naar spierklachten. Zij vormden drie groepen: deelnemers zonder statines, deelnemers met statines en zonder spierklachten en deelnemers met statines en met spierklachten. Zij werden voorafgaand en gedurende de Vierdaagseweek gevolgd middels bloedonderzoek en vragenlijsten.

Actieve leefstijl

Het blijkt dat statines de spierschade en spierklachten na een dag wandelen niet verergerden. Ook na drie dagen lopen was dit niet het geval. ‘Hoewel de scores voor spierpijn en vermoeidheid vóór het wandelen hoger waren bij de mensen met statines die al voorafgaand aan de Vierdaagse dergelijke klachten hadden, was de toename van klachten en spierschade na inspanning vergelijkbaar tussen de groepen’, vertelt eerste auteur Eline Allard. Dat betekent dat ook deze langdurige, matig intensieve lichaamsbeweging veilig is voor statinegebruikers. Een fysiek-actieve leefstijl draagt bij aan preventie van hart- en vaatziekten.

Bron: Radboud UMC