Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dankzij kniedistractie behouden mensen met artrose langer het eigen kniegewricht

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Foto: © Sebastian Kaulitzki / stock.adobe.com

Mensen met artrose in de knie zijn niet altijd meer “veroordeeld” tot een kunstknie dankzij een nieuwe operatietechniek: kniedistractie. Roel Custers, orthopedisch chirurg in het UMC Utrecht, hielp mee aan de ontwikkeling van deze behandeling. Door de vele media-aandacht voor het succes van de ingreep, heeft het UMC Utrecht inmiddels een wachtlijst van 9 maanden.

Mensen met artrose in de knie bij wie lopen echt niet meer gaat, kunnen een kunstknie laten plaatsen. Maar dankzij een nieuwe operatie, de kniedistractie, die het UMC Utrecht ontwikkelde, is dit niet altijd meer nodig. Inmiddels heeft de poli van orthopedisch chirurg Roel Custers van het UMC Utrecht een lange wachtlijst van patiënten, meldt Gezondheidsnet in een interview met de arts.

Pijnklachten

Volgens Custers is het grote nadeel van een kunstknie dat er geen weg terug is, aangezien het oorspronkelijke kniegewricht is vervangen door de prothese. Daarnaast is 20 procent van de patiënten niet zo tevreden over de kunstknie, aangezien zij pijnklachten kunnen houden. Verder is de levensduur van een prothese beperkt, ongeveer 15 tot 20 jaar. Patiënten kunnen wel een hersteloperatie krijgen als de prothese los zit of wanneer een infectie is opgetreden, maar de resultaten daarvan zijn niet altijd goed.

Frame

Kniedistractie biedt echter een alternatief. Hierbij plaatst de chirurg een frame aan de buitenkant van de knie waarin de artrose zit. Dit frame wordt vastgezet met pennen in het bot. “De buizen kunnen we een beetje van elkaar af draaien tot er een ruimte van zo’n 5 millimeter ontstaat in het gewricht”, vertelt Custers in het interview. “Die ruimte vult zich weer op met kraakbeen. Het vastzetten gebeurt op de operatiekamer. Het frame laten we 6 tot 7 weken zitten. Vervolgens halen we het er weer af.”

Uitstel van knieprothese

De orthopedisch chirurg is enthousiast over kniedistractie, aangezien mensen zo langer het eigen gewricht behouden. “Door deze techniek hebben veel mensen langdurig minder pijn en kun je een knieprothese vele jaren uitstellen. Uit onderzoek is gebleken dat bijna de helft van degenen die behandeld zijn, na 10 jaar nog geen kunstknie nodig heeft. Ik vind het ook belangrijk dat het grootste deel van de mensen die een kniedistractie ondergingen, tevreden is met de behandeling.”

Prothese infecteren

Voor kniedistractie wordt een leeftijdsgrens van ongeveer 65 jaar aangehouden. De operatie wordt niet gedaan bij mensen die elders een prothese, bijvoorbeeld in de heup, hebben. Doordat bij een operatie aan de knie pennen door de huid gaan, is er een kans dat bacteriën mee naar binnen glippen. Zij kunnen de prothese infecteren. Mensen met een BMI hoger dan 30 komen niet in aanmerking voor de operatie omdat bij hen geen frame tussen de benen past. Zij moeten eerst afvallen.

Meer ziekenhuizen

Het UMC Utrecht heeft al veel patiënten met kniedistractie behandeld. Door de media-aandacht is de wachttijd bij hun polikliniek ondertussen opgelopen tot 9 maanden. Maar inmiddels voeren ook 9 andere ziekenhuizen verspreid over het land kniedistractie uit.

Bron: Gezondheidsnet