Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dementieklachten nemen af door nabootsen daglicht

Webredactie
daglicht_lamp_dementie

Mensen met dementie hebben vaak een tekort aan daglicht. Daardoor zijn ze onrustig en slapen ze slecht. Het nabootsen van daglicht heeft een remmende werking op dementieklachten.

Dat concluderen wetenschappers van de Organisatie voor Geestelijke Gezondheidszorg van de GGZ Eindhoven in hun artikel in het Journal of Psychiatry and Cognitive Behaviour. Een lichtsysteem dat natuurlijk daglicht nabootst zorgt ervoor dat bij mensen met dementie de ernst van de neuro-psychiatrische symptomen verminderen.

De wetenschappers experimenteerden met een lichtsysteem dat tien keer zoveel licht geeft als gemiddeld in een woonkamer. De verlichting wisselt in de loop van de dag van samenstelling, waarbij de hoeveelheid blauw licht afneemt. En dat heeft een gunstig effect op de biologische klok van mensen met dementie.

Uit het onderzoek is gebleken dat mensen met dementie die het lichtsysteem gebruiken tot honderd minuten langer en beter slapen. Ze komen tussendoor ook minder uit bed. Een goede nachtrust bevordert bij hen herstel van lichaam en geest, waardoor ze minder neuro-psychiatrische symptomen vertonen. Ook medisch personeel en mantelzorgers worden minder belast als mensen met dementie doorslapen en overdag minder onrustig zijn.

Bron: Skipr