Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Focus op botgezondheid bij borstkanker

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Het Catharina Ziekenhuis is begonnen met het toedienen van een halfjaarlijks infuus aan een specifieke patiëntengroep van vrouwen na de overgang met borstkanker omdat de botversterkende middelen de kans op uitzaaiingen in botten verminderen.
Foto: AdobeStock

Volgens recent onderzoek verkleint zo’n infuus met botversterkende middelen de kans op uitzaaiingen in de botten en de kans op botbreuken. Ook voorkomt dit het ontstaan van osteoporose.

Sterker blijven

Het halfjaarlijks infuus zorgt ook dat de botten van deze borstkankerpatiënten na behandelingen sterker blijven. Patiënten krijgen het infuus thuis: 3 jaar lang komt om de 6 maanden een verpleegkundige hiervoor langs. Daarnaast krijgen patiënten dagelijks een combinatie van calcium met vitamine D. Voor elk infuus wordt bloed geprikt om te beoordelen of het volgende infuus kan doorgaan.

Gezond gebit

Belangrijke voorwaarde voor het infuus met het botversterkend middel is een gezond gebit, aangezien kaaknecrose een van de bijwerkingen is. Wie al een slecht gebit heeft, loopt risico dat tanden uitvallen. Patiënten met een slecht gebit krijgen de behandeling dan ook niet. Het protocol over het infuus is inmiddels landelijk opgenomen in de handreiking ‘Botgezondheid’.

Bron: Catharina Ziekenhuis