Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gif van honingbijen tegen borstkankercellen

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Een bestanddeel van het gif van honingbijen – mellitine genaamd – blijkt inzetbaar in de strijd tegen borstkanker, zo blijkt uit een nieuwe studie.
Foto: Pixabay

Het was al langer bekend dat mellitine tumorcellen kapot kan maken. Maar het blijkt nu ook borstkankercellen aan te pakken. De onderzoekers verzamelden het gif van 312 honingbijen en hommels. En hebben dat getest op verschillende soorten borstkanker, waaronder triple negatieve borstkanker, waar maar weinig werkende behandelingen voor zijn. Mellitine blijkt de kankercellen succesvol aan te vallen, ook die van de triple negatieve borstkanker. Het kan de membranen van kankercellen binnen 60 minuten volledig vernietigen. Een specifieke concentratie van het gif doodt 100 procent van de kankercellen, terwijl het de normale cellen met rust laat.

Celdeling blokkeren

Mellitine had nog een ander opmerkelijk effect; binnen 20 minuten was het in staat om de chemische signalen van kankercellen, die essentieel zijn voor de groei en celdeling, te blokkeren. Ook blijkt een combinatie van mellitine met het chemotherapiemedicijn docetaxel bruikbaar te zijn om agressieve soorten borstkanker te behandelen. De combinatie van mellitine en docetaxel was buitengewoon effectief in het verminderen van tumorgroei in muizen.

Er zijn nu meer studies nodig om te onderzoeken hoe het bijengif het beste toegediend kan worden en wat de maximaal getolereerde dosis is.

Bron: Scientias.nl