Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leeftijd beïnvloedt deel van aanpassingsvermogen tijdens lopen

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Naarmate mensen ouder worden, is het steeds lastiger om balans te houden tijdens het lopen en neemt het risico op vallen toe. Dit blijkt uit promotieonderzoek.
oudere-lopen-vallen
Foto: Pixabay

Vallen

Lopen op 2 benen vergt redelijk wat balans, omdat je tijdens het lopen regelmatig op 1 been staat. Gelukkig hebben de meeste mensen het vermogen om het lopen continu aan te passen en te zorgen dat ze hun evenwicht niet verliezen. Als we ouder worden, wordt het echter steeds lastiger om het lopen aan te passen, en daarom hebben ouderen een hoger risico op vallen. Danique Vervoort onderzocht de effecten van leeftijd op het aanpassingsvermogen van lopen en balans.

Aanpassingsstrategie

Voor het onderzoek maakte Vervoort gebruik van een split-belt loopband. Deze loopband heeft 2 parallelle banden, 1 voor elke voet, waarvan de onderzoekers de snelheden onafhankelijk aan kunnen passen. In dit geval versnelde Vervoort 1 van de loopbanden terwijl de proefpersonen erop liepen. Zo ontdekte ze dat ouderen een andere aanpassingsstrategie gebruiken dan jongeren, en dat hun dynamische balans werd beïnvloed. Tegelijk zag de onderzoeker geen verschil in spieractiviteit en loopsymmetrie bij de verschillende proefpersonen. Daarom concludeert Vervoort dat leeftijd bepaalde kenmerken van het aanpassingsvermogen wel aantast, en andere niet. Deze resultaten vergroten onze kennis over aan leeftijd gerelateerde veranderingen in het lopen en de balans.
Bron: RUG

Over Danique Vervoort
Danique Vervoort (1993) studeerde Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar promotieonderzoek vond plaats bij de afdeling Bewegingswetenschappen van het SHARE Instituut van het Universitair Medisch Centrum Groningen. De titel van haar proefschrift luidt: ‘Adaptability of gait and balance across the adult lifespan’.