Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column Bernadet: Hot-hot-hot

Bernadet
Bernadet is pedicure. Zij deelt haar praktijkervaringen – met een kwinkslag en in de overtreffende trap. Daarbij ventileert zij haar ongezouten visie op zaken binnen de pedicurewereld.
Logo_Podopost
Het is hartje zomer en de airco bewijst goede diensten in mijn praktijk. Voor mijn gevoel zou ik niet meer zonder kunnen en daar heb ik echt geen hittegolf voor nodig. Ook voor het enigszins kunnen beheersen van mijn dagelijkse opvliegers is zo’n koelapparaat een uitkomst.
De meeste cliënten waarderen mijn airco. Sommigen lijken haast niet uit de stoel te branden, zo zien ze op tegen de muur van hitte die hen buiten de behandelkamer wacht. Daarentegen zijn er ook mensen die mij na binnenkomst onmiddellijk sommeren om ‘dat ding’ uit te zetten. Ze worden daar naar eigen zeggen ziek van. Tja, de klant is koning, ook al beslaat mijn kuchscherm en drijf ik zowat van mijn tabouret af.
Tijdens tropendagen draag ik een dunne katoenen broek en dito bloesje. Ze gaan later het loeihete sop in en voldoen daarmee aan de regels van ons nieuwe bedrijfshandboek. Ondanks deze verkoelende maatregelen kost het werken bij warm weer mij beduidend meer energie. Veel cliënten lijken ineens zoveel meer te klagen. Over de aanhoudende warmte, het niet kunnen slapen, de darmen die van streek raken, de droogte, de klimaatverandering en tal van andere ongemakken. Altijd maar dat gemopper, denk ik dan. Of ervaar ik dat alleen maar zo omdat ik door de hittestress zélf een korter lontje heb? Het weer is op zich wel een verfrissend gespreksonderwerp na al die maanden diep doorzagen over de anderhalvemeter-samenleving en andere coronagerelateerde items.
De zomer brengt andere voetproblemen met zich mee. Ik zie een duidelijke toename van eelt rond de hielen. Gapende hielkloven bezorgen me een flink portie werk. Het aantal likdoorns stijgt, de hoeveelheid ingroeiende nagels neemt juist af.
Op warme, zonnige dagen zijn er altijd wel cliënten die op het allerlaatste moment afbellen of domweg niet komen opdagen. Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat ik ze in het zwembad of op het strand kan vinden. Ja, laat je pedicure maar weer in de kou staan, grrr. Daar zit je dan met een gatenkaas-agenda, terwijl het op de ander dagen juist te volle bak is. Want vóór ik op vakantie ga, wil ik natuurlijk wél dat de voeten van mijn cliënten tiptop in orde zijn. Daarnaast krijg ik tijdens de zomermaanden wat extra dames over de vloer. Ze komen eenmaal per jaar voor een cosmetische voetverzorging, inclusief een kek lakje graag!

Maar ja, je hebt altijd mensen met ergere hittestress. “Hot-hot-hot!”, puft manlief als hij thuiskomt van zijn werk. “Jij hebt het maar gemakkelijk met je koele aircootje”, zegt hij terwijl hij op de bank ploft. ‘Dus schat, kook jij vanavond?’”

“Op warme dagen zijn er altijd wel cliënten die domweg niet komen opdagen”