Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column Tineke: Wandeloverpeinzingen

Tineke de Beer
Nu ik met pensioen ben, heb ik alle tijd van de wereld, maar toch wen ik nog niet echt aan zo veel tijd. De coronatijd doet daar natuurlijk ook geen goed aan want je kunt niet gaan en staan waar je wilt.
Logo_Podopost
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12480-020-1335-0/MediaObjects/12480_2020_1335_Fig1_HTML.jpg
Maar oké, voor mijzelf is dat niet zo’n probleem. Ik wandel iedere dag een uur of zo en dat geeft me veel voldoening. Ik hoef niet op vakantie en na te denken of ik nu wel of niet naar het buitenland zal gaan. Tijdens dat wandelen, alleen al door mijn woonplaats, zie ik veel in de natuur, waar ik voorheen geen tijd of oog voor had. Ik volg de ooievaarsjongen op het nest bijna iedere dag, de kleine meerkoeten en allerlei soorten vogels waarvan ik de naam niet weet. Ook het groen en de insecten zijn prachtig om te zien. Ik wandel alleen, mijn man vindt dat ik een ander tempo loop dan hij, dus ben ik alleen en dat is soms best prettig.
Tijdens dat wandelen heb ik namelijk veel tijd om mijn gedachten te laten gaan. Ik denk nu veel na over mijn collega’s in deze moeilijke tijd. Zullen ze sluiten tijdens de vakantie of zullen ze kiezen om door te werken om de schade van maart en april in te halen? Als ze sluiten moeten weer alle afspraken opschuiven, met het gevolg dat ze daarna weer keihard moeten werken om alles in te halen. Maar aan de andere kant, als ze doorwerken hebben ze ook geen ontspanning gehad. En als ze dan wel op vakantie gaan, zullen ze dan kiezen om naar het buitenland te gaan? Stel je voor dat dat buitenland tijdens hun vakantie verandert in een code oranje, dan moeten ze bij terugkomst nog 2 weken in quarantaine. Dat houdt in dat er nog meer afgezegd en ingehaald moet worden.

Wat gaan ze vervolgens doen met cliënten die naar zo’n code oranje-land zijn geweest en gewoon binnen die 2 weken bij ze komen en dan doodleuk in de behandelstoel vertellen dan ze eigenlijk in quarantaine zijn? Sturen ze die client dan direct naar huis? Moeten ze dan de hele praktijk schoonmaken, alle volgende cliënten afbellen en dan zelf ook in quarantaine? Zou je dit kunnen voorkomen door vooraf vragen te stellen hierover, naast het vragenlijstje dat al gehanteerd moet worden? Veel vragen en overwegingen waar waarschijnlijk geen eensluidend antwoord op komt. Het enige dat ik kan bedenken is: gebruik je gezonde verstand, hou je zoveel als mogelijk aan de regels en zorg dat ook de cliënt deze regels serieus neemt. Ik wens jullie allen veel succes in deze lastige periode en ook al helpt het niet, ik denk veel aan jullie.”

“Zorg dat ook cliënten deze regels serieus nemen”